| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Zakładki:
Ulubione
Wszystkie zdjęcia i przepisy są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody.
Kategorie: Wszystkie | O Mnie
RSS
poniedziałek, 22 kwietnia 2019
Przepis zrobiłam z radia. Przepyszny placuszek. Kruche placki bakaliowe posmarowane powidłami śliwkowymi, przełożone kremem budyniowym, polane polewą.

Składniki piany.
20 dkg rodzynek - wymyć wrzątkiem, aby nie były tłuste i wysuszyć
20 dkg orzechów włoskich - pokroić
10 łyżek cukru pudru
4 białka.
 
Składniki ciasta.
30 dkg mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
10 dkg cukru pudru
20 dkg masła
4 żółtka
średni słoik powideł śliwkowych.
 
Składniki kremu.
Kostka masła roślinnego
pół szklanki cukru pudru
łyżka spirytusu
budyń waniliowy
2 szklanki mleka
łyżka cukru waniliowego
polewa.
 
 
Ciasto. Zagnieść je. Podzielić na dwie równe części. Jedną część schować do lodówki i 2 białka. A drugi placek rozłożyć na papierze w formie dużej. Posmarować połową powideł śliwkowych ze słoika. Rozłożyć połowę rodzynek. Ubić 2 białka na sztywną pianę i dodać 5 łyżek cukru pudru. Pianę posmarować na rodzynkach i posypać połową orzechów pokrojonych. Wstawić do piekarnika i piec w temp. 175 st.C. około 50 min. Po upieczeniu wyjąć z formy i odstawić do wystygnięcia. Zrobić drugi placek tak samo i również piec na papierze do pieczenia. 
 
Krem. Budyń ugotować na mleku, ostudzić. Masło miękkie zmiksować, dodać cukry - dalej ubijać, dodawać po łyżce ugotowanego budyniu, a na końcu spirytus. Z placków zdjąć papier i włożyć do formy. Krem wyłożyć na placek i przykryć go drugim plackiem. Polać polewą i gotowe. Smacznego.
 
Placek_kruchy_przekadany_kremem
 
18:33, gorska5aga13
Link Dodaj komentarz »
Biszkopt przełożony kremem budyniowym, kruche ciasto z kulkami bakaliowymi rozłożonymi na powidłach, polewa. Przepis wg  s.Anastazji. Kiedyś to ciasto zrobiłam na Urodziny Mamusi. Warto było. Polecam.

Biszkopt jasny.
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia.
 
Ciasto I.
Maki pszennej 1/2 kg
4 żółtka
kostka margaryny miękkiej (25 dkg), łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki amoniaku, szklanka cukru pudru, 2 łyżeczki kakao, połowę małe słoika powideł śliwkowych, marmolada różana lub do środka owoce kandyzowane.
 
Biszkopt jasny. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka, cukier i obijać do rozpuszczenia. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, dodac do masy, wymieszać delikatnie. Przygotować formę prostokątną 23x38 cm lub inną wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w 175 st.C. około 30 min.
 
Ciasto I. Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę, proszek, amoniak, żółtka i margaryna miękka. Zarobić ciasto, jeżeli wyjdzie suche dodac trochę kwaśnej śmietany. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną część wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę (ta sama w której piekłeś biszkopt jasny) i posmarować powidłami śliwkowymi. A do drugiej części ciasta dodać kakao i wyrobić. Uformować 32 kulki, do każdej kulki do środka dodać troszeczkę marmolady lub owoce kandyzowane. Rozłożyć kulki na powidłach po 4 na szerokość, a po 8 na długość. Upiec ciasto w temp. 175 st.C. około 30 min, sprawdzić patyczkiem po upieczeniu, aby był suchy. Krem. 1/2 litra mleka, 2 łyżki mąki pszennej średniej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka cukru waniliowego, 1 żółtko, 25 dkg masła w kostce miękkiego (ja użyłam masła roślinnego w kostce). W 1/2 szklance mleka rozrobić mąki, żółtko. Resztę mleka zagotować z cukrami. Do gotującego się mleka dodać rozczyn i ugotować budyń. Wystudzić. Masło miękkie utrzeć na puch i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Przełożenie ciasta: Ciasto I, Krem, Biszkopt namoczony ponczem, polewa, wiórki kokosowe. Smacznego.
 
Krokodyle_oczy
18:22, gorska5aga13
Link Dodaj komentarz »
sobota, 20 kwietnia 2019

Moje wypieki na Święta Wielkanocne, które zrobiłam to: Sernik Bakaliowy, Torcik Makowy, Mazurek Wielkanocny Kajmakowy.

Życzę wszystkim, którzy odwiedzają mój blog Zdrowych, Pogodnych i Błogosławionych Świąt Wielkanocnych. Jezus żyje, prawdziwie Zmartwychwstał. Wesołego Alleluja.

 

Wypieki_na_wielkanoc_2019_fb

 

1). Tort Makowy wg przepisu Mamusi

Zawsze jest u mnie na świątecznym stole. Przepyszny.

Biszkopt na tortownicę średnią.
5 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki cukru waniliowego
1/3 łyżeczka olejku cytrynowego.
 
Masa makowa.
25 dkg maku (sparzyć i zostawić na noc, zmielić przez maszynkę 2x)
szklanka cukru pudru
5 jajek
1/3 łyżeczka olejku cytrynowego
łyżeczka olejku migdałowego
25 dkg bakali: rodzynki (umyte i wysuszone), skórka pomarańczowa, migdały (obrane ze skórki i pokrojone), orzechy,
daktyle, figi suszone (pokrojone), morele, ananasy mix
2 małe słoiczki powideł śliwkowych najlepiej domowe.
 
Biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę, dodać olejek, cukry i żółtka. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Przesianą mąkę z proszkiem dodac do masy, delikatnie wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku w 175 st.C. około 30 min do suchego patyczka. Najlepiej upiec dzień wcześniej. Biszkopt przekroić na dwa placki, posmarować powidłami. Masa makowa. W garnku żółtka z cukrem pudrem ubić na gęsty biały mus, dodac mak, olejek, pianę ubitą z białek na sztywno, dodać olejek cytrynowy, pokrojone bakalie, delikatnie wymieszać. Piec w nagrzanym piekarniku w 175 st.C. około 20 min, nie przykrywając garnka. Kiedy minie czas nakładać na placki szybciutko masę, ona zastyga szybko, najlepiej żeby to robiły dwie osoby. Na koniec wierzch torcików polewamy polewą i dekorujemy. Smacznego.
 
2). Sernik Bakaliowy wg przepisu Mamusi.
 
Zawsze go robię na Święta nie tylko Wielkanocne.

Kruche ciasto.
30 dkg mąki
10 dkg masła naturalnego bez oleju
10 dkg cukru
4 żółtka
2 łyżki śmietany kwaśnej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka olejku waniliowego.
 
Masa serowa.
7 serków waniliowych (ma być 1 kg)
8 jaj
4 łyżki mąki przesianej
1 i 1/3 szklanki cukru
9.06 dkg masła naturalnego bez oleju - rozpuścić w rondelku
1.5 łyżeczki olejku pomarańczowego
1/3 łyżeczka olejku cytrynowego
 
bakalie około 30 dkg (skórka pomarańczowa, rodzynki - umyć i wysuszyć, migdały - zalać wrzącą wodą, obrać ze skórki i drobno pokroić).
 
kruche ciasto. Wszystko zagniatamy np. w misce dużej. Blachę prostokątną 23x38 cm lub podobną wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą wykładamy ciasto, przyciskając, ponakłuwać widelcem. Piec na lekko złoty kolor w nagrzanym piekarniku w 175 st.C. Masa na upieczony kruchy placek. 2 łyżki śmietany kwaśnej, 2 łyżki cukru pudru, 3 łyżki kakao. Wymieszać i po upieczeniu posmarować kruche ciasto. 
Masa serowa. Żółtka i połowę cukru dać do miski dużej lub garnka (jak ja to robię) ubijać do białości. Dajemy serki, olejek, przesianą mąkę, ciepłe (ale nie gorące) roztopione masło, mieszamy. Ubijamy białka na sztywną pianę (ja dodaję 1/3 łyżeczkę soku z cytryny, wtedy masa jest puszysta) dajemy resztę cukru, które nam zostało. Dodajemy do masy pianę, bakalie - wszystko razem mieszamy w ósemki. Wykładamy na ciasto, pieczemy w nagrzanym piekarniku w 175.C. około 50 min. Sernik ma mieć górę złotą, a nie spaloną. Po upieczeniu polać polewą w esy floresy.
 
3). Mazurek Wielkanocny Kajmakowy wg przepisu s.Anastazji.
 
Kilka razy już go robiłam, wychodzi przepyszny.
 
Ciasto kruche.
60 dkg mąki pszennej
6 żółtek
20 dkg cukru
30 dkg margaryny miękkiej
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
 
Dodatki.
Mały słoik dżemu najlepiej domowego brzoskwiniowo-dyniowego, jeżeli nie masz ja użyłam dżemu brzoskwiniowego
puszka mleka słodzonego lub gotowa masa kajmakowa.
 
Ciasto kruche. Szybko zagniatamy. Podzielić na 2 równe części. Przekładamy do kwadratowej lub prostokatnej blachy wyłożonej papierem. Pieczemy 2 placki w temp. 175 st.C. około 30-35 min. Najlepiej upiec 3 dni wcześniej.
Jeżeli jest dżem rzadki to zagęścić go 1-2 łyżeczkami żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości ciepłej wody.
Puszkę mleka zanurzyć w wodzie w garnku, od zagotowania się wody gotować na wolnym ogniu około 2.5 - 3 godz. Wystudzić. Przełożenie: Pierwszy placek zdjąć papier, dżem, drugi placek zdjąć papier, masa kajmakowa. Wierzch dekoracyjnie przyozdobić. Smacznego.grupa_21
 
 
 

 

19:50, gorska5aga13
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 15 kwietnia 2019

Najłatwiejsze ciasto na świecie. Pamiętam, że kiedyś koleżanka przyniosła ją do pracy. Znalazłam przepis w Poradniku domowym i zrobiłam. Po prostu pychotka.

Składniki.

5 szklanek mleka

szklanka mąki pszennej

4 żółtka szklanka cukru

kostka masła roślinnego 25 dkg

budyń waniliowy

torebka cukru waniliowego

po paczce dużej herbatników i krakersów.

Przygotować dużą blachę 40x16 cm lub 23x38 cm, spód wyłożyć herbatnikami. Zagotować 4 szklanki mleka, cukry i masło. Pozostałe mleko wymieszałam z budyniem, mąką, żółtkami i wlać do gotującego się mleka. Gotować, aż zgęstnieje. Gorącą masę wyłożyć na herbatniki i przykryć krakersami. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem, włożyć do lodówki i przykryć. Smacznego.

Napoleonka

19:59, gorska5aga13
Link Dodaj komentarz »

Różne serniki robiłam z brzoskwiniami, z śliwkami suszonymi, z ananasem, z bakaliami, gotowany, z mlekiem. I zawsze je będę uwielbiać. A ten Sernik mnie zaciekawił. Jabłka w serniku ciekawie smakują. Wyszedł pulchniutki i soczysty. Warto go było zrobić. Zrobiłam z przepisu s.Anastazji.

Ciasto kruche.

2 szklanki mąki pszennej

15 dkg margaryny

1/2 szklanki cukru

1 żółtko

1 całe jajko

łyżeczka proszku do pieczenia

1kg jabłek: Eliza, Cortland, Idared.

Masa serowa.

1kg sera najlepszy - Mój Ulubiony w pudełku

2 całe jajka

2 żółtka

kostka masła roślinnego miękkiego - 25 dkg

szklanka cukru

3 łyżki kwaśnej śmietany

torebka budyniu waniliowego w proszku.

Zagniotłam ciasto bez jabłek. Wysmarować blachę i posypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto. Jabłka umyć, obrać i pokroić w ćwiartkę, układać koło siebie wciskając w ciasto. 

Masa serowa. Masło utrzeć na puch, dodawać po trochu cukier, żółtka, ser, budyń i śmietanę. Na końcu dodać ubitą pianę z białek 3, które nam zostały, delikatnie wymieszać. Wyłożyć na jabłka. Piec w temp. 175 st.C. około 50 min. A druga wersja z pianą 3 białka ubić na sztywną pianę, dodać 3 łyżki cukru, a na końcu 5 dkg wiórków kokosowych. Kiedy sernik się upiecze, sprawdzić patyczkiem, wyłożyć pianę i piec jeszcze około 20 min, na złoty kolor. Smacznego.

Sernik_z_jabkami

19:47, gorska5aga13
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 20